Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Täysin uusi puolue Helsingin suurimmaksi 39 paikalla?

Päätökseni lähteä ehdolle vaaleihin ei ollut yksinkertainen, eikä missään nimessä helppo. Minua pyydettiin ehdokkaaksi jo viime kunnallisvaalien yhteydessä, mutta silloin kieltäydyin nuoren ikäni vuoksi. Nyt noin viisi vuotta myöhemmin päätin, että on aika. Tähän yksi inspiraatio on varmastikin ollut mahdollisuus olla mukana opiskelijavaikuttamisessa ties kuinka monen vuoden ajan – viimeisimmät kaksi ja puoli vuotta korkeakoulukentällä. On kuitenkin yksi asia, joka mieltäni on vaivannut, ja se on ihmisten keskuudessa oleva pelko sanahirviötä ”politiikka” kohtaan.

Oletko poliitikko? Jos menisin satunnaisesti kysymään sadalta ihmiseltä kadulla tämän kysymyksen, veikkaan, että myöntäviä vastauksia olisi todella marginaalinen määrä. Miksi? Se johtuu siitä, että me assosioimme kyseisen sanan lähtökohtaisesti ihmisiin, jotka ovat jonkin puolueen kautta aktiivisia vaikuttajia kunnan tai valtion tasolla. Mitäpä, jos minä muuttaisin sanan merkitystä? Sanoisin, että jokainen meistä on poliitikko. Kyllä, myös sinä.

Mitä teet kun olet kaupassa? …television äärellä? …mietit miten päästä toiseen paikkaan? …olet ravintolassa? Sinä teet päätöksen. Ostatko luomu vai vapaan kanan munia? Katsotko Yleä vai Nelosta? Otatko bussin vai auton? Valitsetko kotimaista vai ulkomaista lihaa? Sinä päätät kulutustottumuksillasi siitä, miten yhteiskuntamme kehittyy.

Politiikkaa on myös se, päätätkö äänestää vai jätätkö äänestämättä. Kun ehdolle asettuneet ovat kaupungilla kohtaamassa äänestäjiä ja sanovat, että jokainen ääni on tärkeä, niin useimmat ajattelevat, että eihän se näin ole. Yksi äänestäjä on vain tippa meressä. Ei kukaan huomaa sitä, jos se katoaisi. Katsoin tilastoja viime vaaleista ja reagoin aika vahvasti yhteen asiaan. Helsingissä oli 2012 kuntavaaleissa juuri alle puoli miljoonaa äänioikeutettua. Näistä kuitenkin vain 57,4% eli 285 000 kävi äänestämässä. Siis hieman yli 214 000 ihmistä jätti käyttämättä äänensä. Jos nämä kaikki olisivat käyneet äänestämässä, voisi kaupunginvaltuusto näyttää nyt täysin erilaiselta.

Miltä valtuusto näyttäisi, jos kaikki äänestämättä jättäneet olisivat äänestäneet jotain ei-olemassa olevaa ehdokaslistaa.

Meillä voisi olla esimerkiksi uusi valtapuolue, joka todennäköisesti hallitsisi ylivoimaisesti päätöksentekoa Helsingissä. Vaikka ei uskoisikaan poliittiseen järjestelmään, niin tämä yllä oleva taulukko osoittaa selkeästi sen, että äänestäminen vaikuttaa paljon konkreettisemmin, kuin äänestämättä jättäminen. Eli jokainen meistä, äänesti tai ei, nauttii sen aiheuttamista seuraamuksista, olivat ne sitten positiivisia tai negatiivisia.

Tiedän, että monet meistä ovat kiireisiä ja aikaa ei ole liiaksi kaikkeen mahdolliseen. Kuntavaalit kuitenkin järjestetään vain kerran neljässä vuodessa ja se, että käytät tunnin tai kaksi vaalikoneiden täyttämiseen tai puolueiden ohjelmiin tutustumiseen, on erittäin tärkeää. Sitä kautta opit tuntemaan hieman paremmin potentiaalisesti sinulle parhaan ehdokkaan. Kannattaa myös käydä toreilla ja tapahtumissa, joissa ehdokkaat ovat näkyvillä, ja keskustella heidän kanssaan. Tehdään politiikasta kaikkien yhteinen asia.

 

Vaalikoneita löydät täältä:

YLEn vaalikone
Helsingin Sanomien vaalikone
Ilta Sanomien vaalikone

Minuun pääset tutustumaan täältä:

Vaaliteemani
YLEn vaalikone
Helsingin Sanomien vaalikone
Ilta Sanomien vaalikone

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Siis vihreät ja helsingissä? Ihan oikeasti..menkää metsään ja sitokaa itsenne niihin mäntyihin ja suojelkaa niitä.

Toimituksen poiminnat