Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Kaikki blogit puheenaiheesta Etuoikeudet

Vapaus, etuoikeus ja luottamus

Olemme Lotta Aarikan kanssa ryhtyneet tuottamaan Selvitysnaiset-podcastia, jossa pohdimme yhteiskunnallisia aiheita humanistin näkökulmasta. Ensimmäisessä jaksossa keskustelemme valinnanvapaudesta ajatuspaja Liberan toiminnanjohtajan Heikki Pursiaisen kanssa.

Piispa, oikeus uskoon ja uskonnottomien ylivalta

Perinteisessä ajattelussa on esitetty, että ihmiset olisivat rationaalisia olentoja joilla on vapaa tahto. Tälle perustalle on rakennettu esimerkiksi valistusihanne. Ihanteena on Sapere Aude. Ja jos jokin asia on Totta niin sitten tasapuolisessa ja neutraalissa keskustelussa tämä asia hyväksytään useammin. Ja näin ei tarvita erillistä valvontakoneistoa. Tosin valistukseen kuuluu pluralistisia ellei peräti relativistisia sävyjä siinä mielessä että siinä tiedostetaan että jos ihmisten annetaan vapaasti päättää asioita niin sitten he eivät päätä samalla tavalla.

Voiko uskovainen uhata etuoikeutensa käyttämättömyydellä?

Kirjoitin aiemmin siitä miten uskonnot ja muut ideologiat rakentavat itselleen suojakuorta joiden ytimessä ovat poikkeukset. Monesti näitä poikkeuksia ei ole vaikeaa löytää. Ne ovat periaatteessa julkisia ja kaikki tietävät ne. Niihin vain ollaan niin totuttuja että mieleen ei tule että niille voisi olla vaihtoehto. Esimerkiksi lasten liittäminen, maksujen keruu suoraa veroista ja muu vastaava ovat poikkeuksia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä