Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Kaikki blogit puheenaiheesta Helsingin asuminen

Tonttivuokrien korotukset pahentavat asumisen ongelmia

Helsinki aikoo jatkaa tonttivuokrien rajua korottamista, kun noin 750 vanhaa maanvuokrasopimusta tulee uusittavaksi. Kaupunginhallitus esittää vuokrien nostamista jopa kymmenkertaisiksi. Pelkän tonttivuokran osuus asumismenoissa nousee esityksen mukaan useimmissa tapauksissa yli 2 euroon/huoneistoneliö, pahimmillaan 3,27 euroon/huoneistoneliö.

Helsingin kaksi vallankumousta

Suurin osa Helsinkiin suunnitelluista kaupunkibulevardeista jää rakentamatta, mikäli hallinto-oikeuden tämänpäiväinen päätös jää voimaan. Päätös merkitsee kaupunkilaisille tärkeän Keskuspuiston pelastumista, mutta asumis- ja liikenneongelmat eivät poistu. Helsingin väestönkasvusta on olemassa erilaisia näkemyksiä, mutta selvää on, että väki lisääntyy. Tarvitaan fiksuja ratkaisuja, jotta ihmisille saadaan tolkunhintaisia asuntoja ja jotta liikenne toimisi kunnolla.

 

Rakastan Helsinkiä!

 

Minulta kysytään usein, miksi käytän suuren osan vapaa-ajastani Helsingin kuntapolitiikassa. Vastaan aina, että rakastan Helsinkiä. Tätä seuraa yleensä hämmentynyt hiljaisuus, jonka aikana pakotan kysyjän pohtimaan vastausta. Hiljaisuuden rikkoo lähes aina kysymys: Miksi?

 

Lisää asuntorakentamista hillitsemään asumiskustannuksia

Työmarkkinajärjestöt vaativat tällä viikolla, että Helsingin seudun kuntien asuntotavoitteita täytyy nostaa 50 prosenttia. SAK:n, EK:n, Akavan ja STTK:n mukaan kuntien on kaavoitettava, investoitava ja purettava sääntelyä seuraavien keinojen avulla:

1. Helsingin seudun kuntien on rakennettava 18 000 uutta asuntoa vuosittain: Helsinkiin 7 500, Espooseen 3 750 ja Vantaalle 3 000. Myös kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja on lisättävä.

2. Kaupunkien on pidettävä varalla kerrostalorakentamiseen sopivia tontteja vähintään viiden vuoden ajaksi.

Asuminen pääkaupungissa on liian kallista

Asumisen hinta Helsingissä on noussut pilviin. Asiaa ja siihen johtaneita syitä on viime aikoina käsitelty laajalti mediassa. Viime viikkoina on uutisoitu myös siitä, miten kannattavaa on muuttaa muualta Suomesta työn perässä Helsinkiin. Kustannusvaikutukset ovat tietysti kaupunkikohtaisia ja kokonaishintaan vaikuttaa lisäksi se, miten kaukaa Helsinkiin ollaan muuttamassa.

No hitto, miks ei!

Joku itselleni tuntematon teki raikkaan avauksen:

Siirretään yliopisto Helsingistä Tampereelle, Jyväskylään jne. Ei opiskelijariepujen tarvitse etsiä ylihintaisia asuntoja Helsingistä. Asumistukien määrä pienenee. Opiskelijoilla on taipumus jäädä opiskelupaikkakunnilleen, jolloin työtä syntyy muuallekin kun pääkaupunkiseudulle. Mikä ettei?

 

 

Helsingin asumisen ohjelman painopisteeksi kohtuuhintainen vuokra-asuminen

Ehdotuksessa Helsingin asumisen ja siihen liittyvän maankäytön ohjelmaksi asetetaan tavoitteita kaavoitukselle, asuntotuotannolle, asuinalueiden kehittämiselle, asuntokannalle ja erilaisten väestöryhmien mahdollisuuksille asua Helsingissä. Mutta yksi puuttuu ja sen myötä koko ohjelma on pahasti vinossa: Päämäärien ja tavoitteiden joukossa ei ole asumisen kalliin hinnan alentaminen. Tavoitteena ei ole edes vuokrien ja asuntojen hintojen nousun torjuminen, vaikka asumisen kalleus todetaan Helsingin kehitystä vaikeuttavaksi ongelmaksi ja etenkin pienituloisille kohtuuttomaksi.

Työttömäksi Helsinkiin

Hesari uutisoi tänään, että Uudenmaaan TE -toimiston työllisyysmäärärahat ovat loppuneet. Yhteensä 150 miljoonan potti on käytetty puolessa vuodessa. Työttömiä TE-keskuksen alueella on tällä hetkellä noin 90.000 henkilöä.

Uutinen on sinänsä tässä vallitsevassa taantumassa aivan odotettu ja normaali. Pieni ihmetys kuitenkin herää siksi, että koko ajan väki muuttaa enenevässä määrin Uudellemaalle ja Helsingin seudulle, Suomen ainoaan "metropoliin".

Helsinkiin tarvitaan lisää edullisia vuokra-asuntoja

Helsingin valtuustolle keskiviikkona esitetty asumisen ja maankäytön ohjelman seurantaraportti osoittaa selvästi, missä ovat suurimmat ongelmat.  Kaavoitusta ja tonttivarauksia koskevat tavoitteet ovat toteutuneet. Kovan rahan asuntotuotannon tavoitteet on ylitetty. Sen sijaan aravuokra-asuntojen rakentaminen on romahtanut.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä