Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Kaikki blogit puheenaiheesta Henkinen hyvinvointi

Lasten oikeuksista vastaavat aikuiset

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kirjoitti 19.4.2017 blogissaan, ettei Suomella ”ole riittävää tahtoa korjata vuosia lastensuojelussa tunnistettuja ongelmia.” Kurttilan mukaan lapsia ei kuulla tarpeeksi eikä heillä ole mahdollisuutta päästä käyttämään tarvitsemiaan palveluita. Irti Huumeista ry on havainnut samoja puutteita omassa työssään. Nuoret, joilla huumeiden ongelmakäyttöä esiintyy, eivät saa tarvitsemiaan palveluita. Lapsia, joiden vanhemmat käyttävät huumeita, ei huomioida julkisen sektorin palveluissa tarpeeksi kokonaisvaltaisesti.

 

SYRJÄYTYMISEN KALLIIT LUNNAAT

Olen huolissani suomalaisnuorten henkisestä hyvinvoinnista, niin tilastojen kuin henkilökohtaisen kokemukseni valossa.

Mennään ensin tilastoihin – tässä tutkimustietoa suomalaisnuorten mielenterveydestä: v. 1987 syntyneistä naisista kolmasosalla ja miehistä neljäsosalla on takanaan joko psykiatrian erikoissairaanhoitoa tai psyykenlääkkeiden käyttöä! Tähän ryhmään eivät siis lukeudu ne, jotka eivät ole hakeutuneet hoitoon. Peräti viidesosa lukiolaistytöistä kokee koulu-uupumusta, ja syömishäiriöt ovat yleistymässä.

Lähimetsien vuosi Vantaalla

 

Pääkaupunkiseudulla on asuntopula ja varsinkin kohtuuhintaisia asuntoja tarvitaan lisää.

Ihmiset tarvitsevat myös lähimetsiä. Metsät ovat kaupungin keuhkot.

Asuntorakentamista suunniteltaessa on lähiöissäkin syytä jättää myös niitä vihreitä alueita talojen väliin.

Tutkimusten mukaan jo pieni hetki metsässä oleskelua kohentaa mielialaa, vähentää stressiä ja laskee verenpainetta. Luonto on lääke.

Opiskelijan kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu kolmesta palasta

Opiskelijan kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttavat psyko-fyysis-sosiaaliset tekijät. Liikunta ja ruokavalio on keskeisessä roolissa. Opiskelijat eivät liiku tarpeeksi ja ruokailutottumuksissakin on parantamisen varaa.

Hengissä töissä ja töiden jälkeen

Naapurin isännällä oli aikoinaan metallinhohtoinen 1970 -luvun alun Ford Cortina, joka vielä 80 -luvun puolivälissäkin näytti kuin juuri kaupasta ostetulta. Hän piti siitä ihailtavan hyvää huolta, mutta siitä huolimatta tämä kolmivuorotöitä koko ikänsä tehnyt tehdastyöläinen ei itse ehtinyt elää edes yhtä pitkään kuin suomalaismiehet keskimäärin. 

Suomen heikkoon taloudelliseen tilaan syylliset löydetty

Suomessa liikkeenjohdon tiedetään epäonnistuneen tehtävässään. Tämän päivän Hesari tietää kertoa Nokian epäonnistumisen syyt olevan liikkeenjohdollisia.

​Hesari pääkirjoituksessaan vihdoin tuo esille asian, josta ns. kansa on tietänyt, Nokian työntekijät ovat olleet tietoisia, ettei innovointi yrityksen sisällä johtanut enää menestykseen. Kilpailijat nappasivat ideat omiin tuotteisiinsa jne.

Arvot hukassa?

Yhteiskunnassamme tuntuu vallitsevan henkisen pahoinvoinnin aikakausi. Masennusta, työkyvyttömyyttä, syrjäytymistä. Syitä on varmasti monia, mutta niiden taustatekijät ovat peräisin yhteiskunnallisista trendeistämme kuten jatkuvan kasvun sairaalloinen tavoittelu, arvojen katoaminen, yhteisöllisyyden murentuminen.

Elämisen arvoinen elämä - opitut mallit elämämme muovaajina

Meidän maailmankuvamme rakentuu uskomustemme kautta. Se, mitä luulet maailman olevan, on oikeastaan vain ajatusten summa, joita olet oppinut elämäsi varrella. Nämä uskomusrakenteet ovat muodostuneet sinulle ympäristön, biologian, kulttuurin, yhteiskunnan ja vanhempiesi uskomusten myötä. Onko ajatuksesi ainoa oikea totuus? Ei ole. Ei ole myöskään minunkaan totuuteni. Subjektiivisia totuuksia on niin monta kuin meitä ihmisiä on. Silti useimmat ihmiset taistelevat oman totuutensa puolesta.

Henkinen lama talouslamaa pahempi

Ollaanko me suomalaiset tosiaankin maailman onnellisin kansa? Takaako työ, leipä ja koti onnen ja hyvinvoinnin? Miksi istuessani tavallisena iltapäivänä helsinkiläiseen metrovaunuun, en näe iloisia katseita, vaan enimmäkseen tyhjyyteen tuijottavia ilmeitä, harmautta, väsymystä? Jokunen nuori saattaa ehkä hihitellä keskenään, mutta vanhempi porukka istuu totisena.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä