Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Kaikki blogit puheenaiheesta Hinnat

Taksiuudistus on täysi susi

Sipilän ja Orpon hallituksen yksi suurimmista epäonnistumisista on taksiuudistus. Tarkoituksena oli laskea hintoja ja parantaa palvelua. On käynyt aivan päinvastoin: hinnat ovat nousseet ja palvelu huonontunut. Kuskeina on rattijuoppoja ja etsintäkuulutettuja, ikäihmiset odottavat ennakkoon tilattua taksia, jota ei näy eikä kuulu. Teatteriesitykset jäävät näkemättä ja lääkäriajat käyttämättä.

Automaatio ei ole uhka vaan mahdollisuus

Viime aikoina on puhuttu pitkästä aikaa enemmän siitä, että automaatio tuhoaa työpaikat eikä kaikille riitä enää töitä. Moni muistaa tasoitella, että tuohan se samalla niitä myös lisää, jos kohta ne ovatkin hieman erilaisia työpaikkoja. Keskustelijoilta kuitenkin unohtuu yksi tärkeä näkökulma.

Taitavasti halpuutettu

Vanha kauppias sanaili ekonomipojalleen, että mitä ne yritykset noin suuria voittoja rohmuavat, jopa kymmeniä prosentteja. Itse hän oli aina tyytynyt vain yhden tai korkeintaan kahden prosentin voittoon: "markalla kun ostaa ja kahella myy, se on yks rosentti".

Eipä taida olla sellaisia kauppiaita enää?

Uusin ”tuote” päivittäistavarakaupassa on uudissana halpuuttaminen. Voisi luulla, että se tarkoittaa, että kauppa alentaa myytävien tuotteiden hintoja, siis ne olisivat halvempia. Onko näin?

Kotimaan matkailu joutumassa vaikeuksiin

Tilastokeskus on listannut palveluiden hintojen vuosimuutoksia kymmenvuotiskaudelta 2005-2014. Silmiinpistävää on matkailun kustannusten nousu. Kun kotimaan pakettimatkojen hinnat nousivat mainitulla aikajaksolla 44 prosentilla, niin ulkomaanmatkat kallistuivat vain kymmenen prosenttia. Pitkien linja-automatkojen kustannuslisä oli 36 prosenttia. Valtiovallan viesti näyttää olevan kansalaisilleen, että pysy kotona tai matkusta ulkomaille.

Pakko säästäminen kurjistaa !

Nyt kun öljyn hinta tuli mukavasti alas, jopa siis kuluttajahinnoissa (lopultakin), niin eikös vaan verotuksella korotetaan polttoaineiden hintoja niin, ettei siitä alesta pitkään päässyt nauttimaan.
Samalla toki sähkönhintaa korotettiin vuodenvaihteessa ja seuraavaksi, kun sähkönkulutus on lämpimän jakson vuoksi, sekä kuluttajien rahapulasta johtuen pienentynyt, niin katsokaapa vain, kun kuukausi pari kuluu, tulee sähkönhintaan uusi korotus !

Eläkeläiskurjuudessa kytee kapina

Lakisääteisestä eläkeiästä ja tulevista eläkkeitä on puhuttu paljon ja hyvinkin intohimoisesti. Hyvä niin. Mutta paha niin, että nykyisten eläkeläisten tilanne on jäänyt kokonaan katveeseen. Heille on jaettu vuodesta vuoteen vain ”taitettuja indeksejä”. Se on johtanut pitkään eläkkeellä olleiden iäkkäiden kansalaisten suoranaiseen kurjistumiseen.

   Miten tämä on ollut mahdollista? Ensiksikin siksi, että Suomen eläkeläiset ovat olleet aivan liian kilttejä. He eivät ole ryhtyneet äänekkäästi protestoimaan niin kuin monet muut ryhmät.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä