Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Kaikki blogit puheenaiheesta Mielenterveyskuntoutujat

”Maailman mielisairaat – yhdistykää!”

Oletko keuhkoterveyskuntoutuja jos podet astmaa tai ihoterveyskuntoutuja jos ihottumaa? Mielenterveyskuntoutuja on sanahirviö, vaikka ymmärtäisi käsitteen taustan. Elias Lönnrot olisi keksinyt paremman, mutta hän olikin hyvä lääkäri ja siis humanisti.

Ilkka Taipale haluaa erottaa työuupumuksen kunnon mielisairauksista. Sellainen on hänen mukaansa esimerkiksi skitsofrenia.

Epäluotettavaa kampanjointia

Joka viides suomalainen sairastaa jotakin mielenterveyden häiriötä. Noin joka  kymmenes suomalainen kokee elämänsä varrella ainakin yhden vakavan masennusjakson. Lisäksi köyhyydestä kärsii noin miljoona suomalaista.

Mielenterveyskuntoutujan asema nyky-Suomessa

Mielenterveyskuntoutujien asema on nykypäivän Suomessa kohtuullinen, ei kuitenkaan täydellinen. Hoitoa on saatavilla, vaikkakin ei välttämättä riittävästi. Monet henkilöt, jotka kärsivät vakavistakin mielenterveydellisistä ongelmista, eivät ole hoitotyön piirissä. Mielenterveyteen ja mielisairauksiin liittyy stigma, joka ei millään tavalla edistä ongelmaisten ihmisten hakeutumista hoidon piiriin. Jopa mielenterveyden hoidon henkilökunnalla on haitallisia ennakkoluuloja ja asenteita tiettyjä ongelmia kohtaan.

Mielenterveystyöstä

Erittäin hienoa, että nykypäivänä on mahdollisuus kertoa mielenterveyden häiriöistä ja mielisairauksista joutumatta leimatuksi. On myös hienoa, että Suomessa on terveydenhuoltojärjestelmä, jonka avulla osataan auttaa ihmisiä, heidän mielenterveydenongelmiensa suhteen, kun niiden pahentuminen ja kroonistuminen voidaan estää. Häpeän leima ei ole enää yhtä suuri uhka kuin menneisyydessä. Avointa keskustelua mielenterveydestä tulee erityisesti kannustaa. Nykyisellään useat yhteiskunnalliset asenneilmapiirit ovat haitallisia mielenterveyskuntoutujille, joten kehitystä riittää tehtäväksi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä