*

Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Kaikki blogit puheenaiheesta Presidentinvaali 2018

oikeistopolitiikan synkkä historia suomessa.

Näin Presidentinvaalien alla  - on hyvä nostaa esiin historiallisesti merkittäviä tekijöitä eri poliittisten puolueiden omituisista toimeksiannoista ja tarkoitusperistä - jotka sittemmin ovat näyttäytyneet myös tämän päivän valossa merkittävinä osatekijöinä kansakunnan tilasta sekä kansalaisten luottamuksesta poliittiseen järjestelmään. 

Meillä on enemmän kuin yksi ääni

 

 

Enemmän kuin yksi ääntä

Meillä on enemmän kuin yksi ääni. Monesti tähdennetään, että meillä kaikilla on vain yksi ääni. Mutta eihän se pidä paikkaansa, minulla on yksi ääni, mutta meillä on yli neljä miljoonaa ääntä.

Suomi ja maailma tarvitsevat arvon presidenttiä

Presidentinvaalien ennakkoäänestysviikolla edetään tätä kirjoitettaessa viidettä päivää ja h-hetkeen on aikaa enää vajaa viikko. Ehdokkaiden kampanjoissa on nyt saatu kirivaihe päälle. Myös Vasemmistoliiton presidenttiehdokkaan Merja Kyllösen kiertue lähestyy loppusuoraa. Merja on ollut liikkeellä Suomen kaikissa maakunnissa koko tammikuun ajan ja kampanja huipentuu viikon päästä Ouluun.

Presidenttiehdokkaat edistämässä ihmisoikeuksien toteutumista

Amnesty Internationalin Suomen osasto on lähestynyt presidentinvaaliehdokkaita esittäen heille  ihmisoikeudellisiin aspekteihin kohdentuvia vaalikoneenomaisia  kysymyksiä.

Luota immeiseen!

Luota immeiseen!

Kävinpä illalla katsomassa mainion ja pysäyttävän elokuvan. ”Synkin hetki” kertoo Winston Churchill’in tilanteesta vuoden 1940 keväällä. Näyttelijät olivat loistavia (mm. Gary Oldman) ja käsikirjoitus hieno.

Elokuva oli tietenkin erään ohjaajan taiteellinen näkemys asiasta. Se ei ollut dokumentti vaan mielikuvitusta mutta…se kiteytti mielenkiintoisella tavalla politiikan perusasetelmat. Lyhyesti: loppujen lopuksi totuus kannattaa aina.

Plagiointi

Tapaus Huhtasaaren seuraaminen on luvalla sanoen hieman hämmentävää. Graduja ja muita opinnäytetöitä tarkastaessa törmää jatkuvasti ongelmallisiin viittauksiin – joskus tosin myös suoranaiseen plagiointiin (jälkimmäiseen tosin ehkä vain kerran vuodessa). Hämmentävää nyt käytävä keskustelu onkin lähinnä siksi, että samanlaisia viittauksia, joita nyt ruoditaan, löytyy tuhansista graduista eri oppilaitoksissa.

Sauli Niinistöllä on karatekan käsi

Kun huomasin presidentin jättäneen Nato-vastauksensa tyhjäksi, hymyilin. Mieleeni tuli Shotokan-karatesuunnan perustajan Gichin Funakoshin viisaus: ”Tekniikat tapahtuvat, kun on löydetty tyhjyys.”

Voimme puhua myös absoluutista, joka ei paljasta mielensä liikkeitä vastustajalle. Keskinkertainen t(urpo) ei ymmärrä, mutta judotaustaiselle viesti on kristallinkirkas.

On hyvä, että meillä on maailmanluokan pelaaja. Muitakin lahjakkaita ihmisiä osallistuu vaaleihin. Demokratiamme voi hyvin.

Itä ja länsi törmäävät - tarvitsemme kriisin kestävän presidentin!

Meillä on varmasti heidän omasta mielestään kahdeksan isänmaan ystävää -presidenttiehdokkaina, mutta on vain yksi ehdokas, joka on kriisinkestävä – hän on europarlamentaarikko Paavo Väyrynen.

Presidentinvaalin Nato-pokeri

Kaasu on keittiössä ja sytkäri yhden ehdokkaan kädessä, Rkp:n Nils Torvaldsin. Hänen on suomenruotsalaisena luontevaa kallistua Nato-jäsenyyden avoimeksi kannattajaksi, sillä Ruotsi on Nato-jäsenyyden kynnyksellä.

Presidentinvaaleissa huomiota on herättänyt istuvan ja todennäköisesti jatkavan Sauli Niinistön nihkeys Nato-kysymyksessä. Se on tärkein presidentin seuraavalla toimikaudella esille tuleva asia EU:n liittovaltioksi muotoilun ohella.

Presidenttiehdokkaat kriittisessä tarkastelussa

Kun kaikki YLE:n toimittamat presidenttien vaalipuheet on kuultu, näyttää siltä ettei joukossa ole yhtään hyvää puhujaa. Emme edelleenkään saa nauttia hyvistä prsidentin uudenvuodenpuheista. Tämä on sinänsä kummallista, koska luulisi että Suomesta sentään löytyisi hyviä puheen kirjoittajia ja heidän hyödyntämisensä on tietenkin sallittua. Ei ehdokkaiden, kuten ei presidenttienkään tarvitsisi kirjoitta itse omia puheitaan. Toisaalta, vaikka puheet olisivat olleet miten hyviä tahansa, ei näistä ehdokkaista löytyisi kuitenkaan yhtään hyvää puheenpitäjää, niin että se siitä sitten.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä