Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Kaikki blogit puheenaiheesta Presidentinvaali 2018

Koirat ja kilpa-ajot kiellettävä

Köyhien ja muidenkin arkea kurjistetaan joka vuosi hallituspohjasta riippumatta kiristyvillä "haitta- ja ympäristöveroilla". Arjen välttämättömyydet ja yleinen eläminen Suomessa tulee kalliimmaksi ja täten elintaso laskee. Kaikki tämä perustellaan ilmastosyillä.

Juha Sipilän keskusta sutii - uhkana pysyvä äänestäjäkato

Verkkolehti Uuden Suomen päätoimittaja Markku Huuskon 5.2.2018 kirjoituksen otsikko ”Pääministeri Juha Sipilän puolue sutii” otti silmään. En tiedä nimeääkö Huusko tarkoituksella keskustapuolueen Juha Sipilän puolueeksi, mutta otsikko osuu kohdalleen. Entinen keskusta tosiaan on kadonnut jonnekin. Sen tilalle on tullut Juha Sipilän johdettavaksi antautunut kokoomushenkinen puolue, Sipilän keskusta, josta nykymenolla on tulossa pikkukeskusta.

SAULI NIINISTÖ

Vaalipölyn laskeuduttua muutama sana presidenttikisasta. Alkuun onnittelut Sauli Niinistölle isosta äänimäärästä. Onnittelut myös omalle suosikilleni Laura Huhtasaarelle, joka menestyi myös erinomaisesti presidenttikisassa. Toki toivoin ja uskoin Lauralle huomattavasti isompaakin äänisaalista, mutta kerron jäljempänä näkemyksiäni, miksi suomalaiset äänestivät näin.

Heti vaalin jälkeen Niinistöä on ylistetty valtavalla kansansuosiolla. No, eihän siinä mitään, tuolla äänimäärällä kannattajien on varakin hehkuttaa vaikka kuinka.

Uusi normaali

Perussuomalaiset edustavat Huhtasaaren mukaan nyt "uutta normaalia".  Mitä tämä käsite pitää sisällään?


Onko se vain vaaleja varten keksitty uusi käsite, käsite jolla ei ole wirallista sisältöä, mutta jolle jokainen äänestäjä pystyy näppärästi kieksimään sellaisen sisällön joka on itselle mieluinen ja se itselle meiluinen sisältö sitten tukee asianomaiselle äänestäjälle mieluista mielikuvaa perussuomalaisista ja Laurasta ja se myönteinen mielikuva tukee Lauralle ja perussuomalaisille myönteistä äänestyskäyttäytymistä.

Presidentinvaalianalyysi

Mitä presidentinvaaleissa 2018 oikein tapahtui? 

Sunnuntain tulokset ovat monella tapaa hämmästyttävät. Vastaavaa murskavoittoa ei tulla pitkään aikaan näkemään. Mutta minkälaisia numeerisia havaintoja kätkeytyy tuloksen taakse?

 

1)Sauli Niinistö oli ylivoimainen koko maassa

PRESIDENTINVAALIEN TULOSANALYYSI

Sinisten(kin) ehdokas voitti vaalit, Paavo voitti Matin ja vasemmiston ehdokkaat jäivät heille kuuluville sijoille. Sehän meni niin kuin pitikin. Ainoa yllätys ja pettymys vaalituloksessa oli täydellisellä pätemättömyydellään ja asiaosaamattomuudellaan profiloitunut ehdokas Huhtasaari, jonka saama kannatus oli sangen epätodellinen. Osaltaan asiaa selittänee se, että ehdokas Huhtasaari kävi itse asiassa jo vuoden 2019 eduskuntavaalikampanjaansa ja se puolestaan selittää sen, että myös isolle osalle hänen kannattajistaan ei ilmeisesti ollut aivan selvää, mitkä vaalit nyt olivat kyseessä.

Vanhanen romahti - jatkaako keskusta Sipilän/Bernerin oikeistolaisella linjalla

Keskusta teki presidentinvaaleissa taktisen virheen. Keskusta kävi vaalikampanjaa Paavo Väyrystä vastaan, kun sen olisi pitänyt haastaa Sauli Niinistöä. Taktiikka johti erittäin huonoon vaalitulokseen. Keskustan ehdokas Matti Vanhanen sai 4,1 prosenttia äänistä.

Sain pitää oman Suomeni

Sain pitää oman Suomeni.

vielä, toistaiseksi, ainakin kuusi vuotta

Vaikka Huhtasaari lupasi riistää sen minulta.

Minun Suomeni on Niinistön, Haaviston, Vanhasen ja Haataisen Suomi.

Minun Suomeni ei ole Huhtasaaren Suomi.


Silti vaalit voittanut Niinistö, se jota minäkin äänestin,

vaikka Haavisto, Vanhanen tai Haatainenkin olisivat kelvanneet,

näytti  vaalien ratketua vakavalta, jopa huolestuneelta.

 

Huhtasaari, vaikka ei saanut maataan takaisin,

Niinistö pudotti pippurimyllyn pyörittäjät

Niinistö, Haavisto ja Väyrynen todistivat presidentinvaalissa, että Suomen poliittinen elämä ei uudistu kovin nopeasti. Ei ainakaan sillä tavalla kuin astetta kuumemmassa Ranskassa, jossa Macron tuli puskista En Marche! -liikkeensä kanssa. Hänestä minulla ei ole tosin paljoa hyvää sanottavaa, ellei hän pyörrä yltiöpäisen maahanmuuttomyönteisyytensä lisäksi myös puheitaan Euroopan liittovaltiosta.

Miten presidentinvaalit menivät?

Presidentinvaaleissa pitänee ensinnä ottaa huomioon se etteivät äänestäjät halunneet antaa potkuja Niinistölle. Tämä haluttomuus potkujen antamiseen johti siihen että normaalisti hyvin monenlaisia puolueita edustavat ja erilaisia mielipiteitä edustavat äänestäjät päättivät antaa äänensä Niinistölle.

Jos jätämme Ninistön äänet, n.60% ja risat,  huomiotta, voidaan hedelmällisemmällä pohjalla arvioida tuloksia niiden jäljelle jääneiden vajaan 40%:n äänistä perusteella.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä