Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Kaikki blogit puheenaiheesta Sivistysvaliokunta

Sivistysvaliokunnan lausunto nostaa esiin sukupuolivähemmistöjen oikeudet

Sivistysvaliokunta on eilen antanut lausuntonsa tasa-arvovaltuutetun kertomukseen eduskunnalle 2018. Tasa-arvovaltuutetun kertomus on ensimmäinen laatuaan ja se nostaa esiin monia tasa-arvovaltuutetun tehtäväkenttään kuuluvien osa-alueiden ongelmakohtia muun muassa työelämässä ja koulumaailmassa.

Kansanedustaja Huhtasaari on eläin - uskoi tai ei

"Tieteessä on se hyvä puoli, että se on totta riippumatta siitä, uskotko siihen vai et."

- Neil deGrasse Tyson

 

Vaikka tämänkertainen sisältö ei liity suunnitteilla oleviin poliittisiin päätöksiin tai olemassa olevaan, en voi olla ottamatta kantaa Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaaren käsitykseen biologiasta. Ennen kuin aloitan haluan muistuttaa, että Laura Huhtasaari on sivistysvaliokunnan jäsen. Puretaan sisältö osiin siltä osin kuin se liittyy biologiaan:

 

Onneksi olkoon toisen asteen koulutus

Toisen asteen koulutusverkkon karsimista koskeva uudistus on kaatunut eduskunnassa sivistysvaliokunnan käsittelyssä. Uudistus olisi pakottanut kaikki toisen asteen oppilaitokset, lukiot ja ammattikoulut, hakemaan järjestämisluvat uudelleen.

Lakiesityksen läpivieminen olisi toden totta tarkoittanut useiden oppilaitosten ovien sulkemista. On varmasti totta, että joillakin paikkakunnilla yhdistämisiä on suotavaa tehdä. Ei ole kuitenkaan oikein lähestyä asiaa ylhäältä päin sanelemalla ja pakolla.

Mitä Veltto Virtasen tulisi tietää puolueensa kielipolitiikasta

 

Hyvää Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivää!

Kansanedustaja Pertti ”Veltto” Virtanen (PS) purki pettymystään Vasemmistoliiton kansanedustajiin Aino-Kaisa Pekoseen ja Silvia Modigiin huutelemalla heistä solvauksia junassa matkustavalle Pekoselle. Virtasen rähjääminen liittyi sivistysvaliokunnan päätökseen olla puoltamatta kansalaisaloitetta ruotsin vapaaehtoisuudesta suomenkielisille eri koulutusasteilla.

Sivistysvaliokunnan mietintö pakkoruotsista hävettäviä kupruja täynnä

Pakkoruotsia vastustava kansalaisaloite päätyi eduskunnan sivistysvaliokuntaan, joka antoi neljän vastalauseen saattelemana hylkäävän mietintönsä. Aloitetta kannatti vain kolme perussuomalaista.

 

Sivistysvaliokunnan kuuleminen 11.11

Katsoin sivistysvaliokunnan kuulemistilaisuuden, jossa käsiteltiin lakialoitetta pakollisen ruotsin poistamista kaikilta koulutusasteilta. Yksi merkkipaalu tuli taas saavutettua tässäkin asiassa. Hienoa, että niiden lukuisten kansalaisaktiivien, jotka keräsivät nimiä turuilla ja toreilla,  työ palkittiin saattamalla asia näinkin pitkälle.

"Ruotsi vapaaehtoiseksi" -aloitteen julkinen kuuleminen alkamassa....

Eduskunnan sivistysvaliokunta järjestää julkisen asiantuntijakuulemisen kansalaisaloitteesta Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla tiistaina 11. marraskuuta 2014 klo 12.15.
 

Tilaisuudessa puhuvat professori, emeritus Erkki Pihkala, insinööri, tekniikan tohtori Heikki Orsila, professori Ilmari Rostila, Folktingetin pääsihteeri Markus Österlund, oikeustieteen tohtori, hallintotieteiden tohtori Pekka Hallberg sekä Nätverket Svenska nu -valtuuskunnan puheenjohtaja Paavo Lipponen.

Kielivapaus tuo myös ”riemuruotsin”

Sanaa pakkoruotsi pidetään ilkeänä ja vääränä niissä piireissä joissa vapaan kielivalinnan  kannattajia on hyvin, hyvin vähän. Heidän joukosta on noustu lanseeraamaan uudenlaisia termejä, kuten riemuruotsi. Pakko tietenkin säilyisi heidän mielestään. Siis pakko poistuu mielistä kun jankutetaan riemu, riemu, riemu…

 

Tekijänoikeuslainsäädäntöä uudistetaan edelleen suljettujen ovien takana

 

HS raportoi yli vuosi sitten (5.5.2013), kuinka tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön valmistelussa kuullaan lähes yksinomaan tiukempaa sääntelyä ajavia lobbareita. Toimintamalli on nähtävästi yhä voimissaan.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä