Theo Tyrväinen - Yhteisöllistä Helsinkiä rakentamassa -

Kaikki blogit puheenaiheesta Sähköntuotanto

Suomeen pitäisi rakentaa lisää ydinvoimaa!

Suomessa rakentamisen loppuvaiheilla olevan Olkiluoto kolmosen pitäisi käynnistyä ensi vuonna. Myös Pyhäjoelle aletaan lähivuosina rakentaa ydinvoimalaa. Loviisan ydinvoimalat alkavat olla käyttöikänsä loppupäässä.

Energian tarve ei näyttäisi vähenevän vaikka koko ajan kehitetäänkin energiatehokkaampia tuotteita joiden ansiosa mm. valaistukseen käytetyn energian määrä vähenee - vai väheneekö?

Sähkö on raaka-aine

Uutisointi Rovaniemellä ke 1.4. pidetystä Lapin Kansan vaalipaneelista kertoi minun sanoneen, että sähkö kannattaa ostaa mieluummin Venäjältä kuin tuottaa sitä Vuotoksen altaassa. Tulkinta puheenvuorostani oli hieman pelkistetty. Koska nähtävästi ilmaisin siellä itseni epäselvästi, haluaisin tarkentaa sanomaani.

Mistä Suomi saisi sähkönsä?

Satakunnassa Kokemäenjokeen ennen sotia rakennettu vesivoimalaitos peruskorjataan lähes 80 vuoden ansiokkaan toiminnan jälkeen. Laitoksen alkuperäiset turbiinit uusitaan ja laitos saa kolmannen koneyksikön. Tuotantokapasiteetti nousee 72 megawatista 110 megawattiin. Investointi on 40 miljoonaa euroa ja se pitää sisällään myös voimalaitokselle tulevan kalahautomon, josta jokeen istutetaan siikaa ja lohta.

 

Aurinkokumous

Vihreitä ja perussuomalaisia yhdistää, että molemmat pitävät aurinkoenergiasta, kertoo tuore mielipidetiedustelu. Tulos taisi hymyilyttää monia, mutta tämä on yksi ison muutoksen merkeistä.

Tapa, jolla sähköä tuotetaan ja jaetaan, tulee mullistumaan, ja murrosta voidaan verrata siihen mitä tietoliikennetekniikassa on koettu reilun 20 vuoden aikana.

Tuulivoima Suomessa on suuri puhallus (petos?)

Kirjoitin 21.1.2014 Puheenvuoroon blogikirjoituksen, jossa kerroin, ettei Suomen tuulivoimalat tuottaneet sähköä. Oli karkeasti yhden vuorokauden pituinen jakso, ettei tuullut tarpeeksi, jotta tuulivoimalat olisivat voineet tuottaa sähköä. Esitin kirjoituksessani myös tuulennopeustietoja ympäri Suomea, pääasiassa rannikolta.

Tuulellakäyvää sähköntuotantoa

No niin, nyt on sitten ollut pari päivää pakkasta, ei toki kovaa pakkasta. Niinpä aloin tänään vilkuilemaan silloin tällöin miltä sähköntuotanto Pohjolassa (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Viro) oikein näyttää - onhan minulla ennestään kokemus, ettei tuulivoimalat tuota sähköä silloin kun on laajempi korkeapaineen alue, eli talvella pakkasta. En joutunut pettymään arvauksessani. Laitan oheiseen taulukkoon muutaman huomioni.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä